Saturday, February 19, 2011

전 Jeon (Korean savory pancakes)

Jeon (small); lightly egg-washed & pan-fried savory items; served with a soy sauce based dipping sauce
  • 고기전 Gogi; lightly egg-washed & pan-fried Jeon with ground beef patties
  • 생선전 Saeng-sun; lightly egg-washed & pan-fried Jeon with fish fillets
  • 새우전 Sae-woo; lightly egg-washed & pan-fried Jeon with flattened shrimp
  • 고추전 Go-choo; lightly egg-washed & pan-fried Jeon with green cayenne pepper halves stuffed with ground beef, tofu
  • 모듬전 Mo-deum; combination plate of lightly egg-washed & pan-fried items
Jeon (large); savory wheat flour pan cake; served with a soy sauce-based dipping sauce

  • 해물파전 Hae-mul Pa-jeon; green onion pancake with an assortment of seafood toppings
  • 파전 Pa-jeon; green onion pancake; base pancake
  • 빈대떡 Bin Dae Dduk; mung bean pancake; fresh ground mung bean pancake with ground pork, bean sprouts, and kimchi toppings

  •  부추전 Boo-choo jeon; garlic chive pancake

한식세계화 idea;
  • 전 Jeon;  savory pan cake; 미국에서는 먼저 보편화 된 pan cake의유형으로 메뉴를 잡는 것이 미국인들이 이해하기에는 쉬울것 같음. 하지만 한 단어를 더 추가한다면 더욱더 깔끔한 이해를 추구할수 있지 않을까요? Savory pan cake. 식품의 극과 극은 단 것과 달지 않은 것. 미국의 pan cake 아침식사로 먹는 아주 달콤한 거의 빵에 가까운 구조, 호떡처럼. 하지만 호떡과 달리 시럽이 표면에. 
  • Savory는 달지 않은음식을 대표하는 형용사
  • 전 Jeon; crepes; 이 와는 달리 구라파에서는 crepes가 더 가까운 단어인듯. crepes 는 밀전병처럼 얇지만, 크기는 여러배.그리고 그 용도도 다양해 디저트는 물론 메인 코스로도 사용이 비일비재. 프랑스 요리에서 사용하는 단어로 구라파에서는대부분의 국가들이 이 단어를 그대로 자국어화 시켜 사용함, 메뉴에서도.  불어단어임. 미국이나 캐나다에서도 외식을 자주하는 사람들이나, 유럽여행을 자주하는 분들에게는 이 단어의 사용이 전을 이해하는데 많이 도움이 될것임. 맛 촉감으로만 본다면 이 단어가 차라리 더 가까울지도. 
  • 그렇다고해도 결국은,이 두가지다익힌 밀가루 위에 어떤 다른 식재료를 얹어서 먹는 유형이라식재료가 밀가루반죽과 함께 익혀지는 전과는약간 상이.전 이라고 해도 세계의모든 사람들이이해할 그날까진savory pan cake 아님 crepes

    2 comments:

    1. Dear Korean Menus, how do you flatten shrimp? Do you hit them with a hammer or squeeze them between two plates? What is the technique? I do not eat shrimp. But I'm still curious what is meant by "flattening" them. I love these pancakes when they are vegetarian. I have had the vegetarian version of these pancakes several times as a side dish at Korean restaurants in the United States.

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